Vi ste ovdje: Vjetrenjača » Otvoreni podaci »

I još jedan index

I još jedan index

Sve je veći broj vlada koje su se obvezale otvarati podatke javnosti, no pravo je pitanje koliko je ključnih informacija zaista objavljeno. Jesu li podaci pravno i tehnički korisni građanima, nevladinim udrugama i može li poslovni svijet iskoristiti sve njihove dobrobiti? Koje su zemlje najotvorenije, a koje zaostaju u oslobađanju podataka. Open Data Index (Index otvorenih podataka) razvijen je da bi pomogao odgovoriti na ta pitanja prikupljajući i prezentirajući informacije o stanju otvorenosti podataka te da pokrene dijalog između građana i vlada.
Open Data Index procjenjuje stanje otvorenih podataka vlada širom svijeta  i za sada ima podatke o 70 zemalja. Prema njihovim kriterijima najotvorenije je Ujedinjeno Kraljevstvo s 940 bodova, a slijede ga Sjedinjene Američke Države s 870 bodova i Danska s 835 bodova. Na dnu ljestvice je Cipar sa samo 30 bodova, a tek nešto bolji su Sveti Kitts i Nevis s 85 bodova i Britanski Djevičanski Otoci koji su jedva prikupili 125 bodova. Hrvatska se nalazi po sredini s 445 bodova, pet više od Japana koji ima jednako koliko i Srbija. Slovenija, pak, ima 485 bodova i nalazi se neposredno iznad Švicarske.

indexOcjenjuju se podaci iz kategorija: vozni redovi, javni proračuni, javna potrošnja, rezultati izbora, registri tvrtki, državni zemljovidi, državne statistike, zakonodavstvo, poštanski brojevi, emisija zagađivača.
Po ovom indexu Hrvatska je najlošije rezultate postigla po kriteriju javnosti javne potrošnje i poštanskih brojeva. Potonje je problematično jer poštanskim brojevima, gradovima i ulicama još uvijek nisu pridružene zemljopisne duljine i širine u javno dostupnom registru. Što se potrošnje tiče, Hrvatskoj se zamjera što ne postoji registar svih plaćanja iz državnog proračuna nego samo podaci o sklopljenim ugovorima.
Bodovi se na ovoj ljestvici kreću od 0 do 30 ovisno o procijenjenoj važnosti kriterija. Tako se primjerice za samo postojanje podataka dobije 5 bodova, za ažurnost podataka 10 bodova, za besplatnu dostupnost 15, a za dostupnost po definicije Otvorene licence 30 bodova.

Rasprava

Leave the First Comment Here