Vi ste ovdje: Vjetrenjača » Otvoreni podaci »

Interaktivna statistička karta Hrvatske

Interaktivna statistička karta Hrvatske

Institut sinergije znanosti i društva izradio je HRstat, interaktivnu kartu Hrvatske iz koje se zasad mogu iščitati podaci o starosti stanovništva. Izvor demografskih podataka je posljednji popis stanovništva, proveden 2011. godine. U planu je da se podaci dopune rezultatima referenduma koji će se održati 1. prosinca. Projekt je još uvijek u radnoj (1.0.0) verziji i primjetne su manje, lako otklonjive, nefunkcionalnosti.

hrstat„Projekt je neprofitnog karaktera, a nastao je uslijed sve učestalije potrebe Instituta za pregledom raznih podataka po općinama i gradovima Hrvatske, kao i po naseljima, županijama i gradskim četvrtima Zagreba. Budući da u Hrvatskoj ne postoji javno dostupan online servis koji bi jednostavno i zorno prikazivao takve podatke, odlučili smo izraditi vlastiti alat za interaktivnu mapu Hrvatske. Podatke prikupljamo iz izvora poput Državnog zavoda za statistiku, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Državnog izbornog povjerenstva… Usprkos tome što je još u vrlo ranoj fazi razvoja – dostupan je vrlo ograničen skup podataka i opcija, vizualni identitet i baza podataka su još u fazi izrade, a interaktivne mape po županijama i naseljima još nisu pokrenute. Ali sve to je u planu i vremenom će se implementirati.“, poručuju iz Instituta.

Institut sinergije znanosti i društva ili kako sami sebe nazivaju S3I je nevladina i neprofitna organizacija koja se zalaže za potporu visokokvalitetnim istraživanjima od kojih bi koristi trebalo imati cijelo društvo. Za sebe kažu da su mjesto slobodne razmjene ideja, nezavisnog i kreativnog razmišljanja. Novoj generaciji intelektualaca žele omogućiti izgradnju mosta prema poslovnom svijetu.

Rasprava

Leave the First Comment Here