Vi ste ovdje: Vjetrenjača » Otvoreni podaci »

Ministarstvo uprave oslobodilo deset baza podataka

Ministarstvo uprave oslobodilo deset baza podataka

Ministarstvo uprave u kolovozu je objavilo deset baza podataka iz svoje domene. Želja im je, kažu, potaknuti korištenje otvorenih podataka u komercijalne i nekomercijalne svrhe. Baze su objavljene u csv formatu uobičajenom za ovako velike skupove informacija.

Slabašan je ovo korak prema punoj otvorenosti i slobodi podataka jer je ministarstvo objavilo samo podatke koji su i do sada, na nešto teži način, bili dostupni. Tako je, između ostalih, objavljen registar birača s brojem birača po adresama što su članovi udruge Vjetrenjača objavili još prije četiri godine.  Uz to, Ministarstvo nije preuzelo obvezu ažurirati podatke i objavljivati nove u realnom, ili realnosti bliskom vremenu.  Površnim uvidom u registar primijetili smo da su neki podaci već zastarjeli o čemu smo obavijestili Ministarstvo uprave te se nadamo da će prema obećanju da će: „informacije na ovim stranicama nastojati održavati pravovremenim i točnim. Svaka pogreška ili netočnost na koju nam se skrene pozornost bit će ispravljena.“

datamining7

 

Uz registar birača objavljeni su još i registri političkih stranaka, domaćih i stranih udruga te koordinacija vijeća i predstavnika nacionalnih manjina. Ministarstvo je na upotrebu dalo i fundacijsku i zakladnu knjigu te evidencije vjerskih zajednica i pravnih osoba Katoličke crkve.

Svi ovi podaci se mogu slobodno koristiti uz obvezno navođenje izvora. Zabranjeno je koristiti podatke: u svrhu kriminalnih, ilegalnih, rasističkih, diskriminirajućih, klevetničkih, pornografskih, seksističkih ili homofobnih aktivnosti“

Gotovo istovremeno s Ministarstvom uprave, koje je krenulo u dobrom smjeru, Ministarstvo pravosuđa napravilo je korak unatrag. Nakratko su, praktički, onemogućili korištenje registra trgovačkih sudova zahtjevom da korisnici instaliraju certifikate na svoja računala. Na sreću od toga su odustali i registar trgovačkih sudova opet je dostupan kao i prije.

Rasprava

Leave the First Comment Here