Vi ste ovdje: Vjetrenjača » Otvoreni podaci »

Špijunski nadzor u umjetnosti

Špijunski nadzor u umjetnosti

big dataNa minhenskoj izložbi Big Data Art najviše je pažnje izazvala APNOA, rad studenata Sebastiana Dracka i Tobiasa Feldmeira sa salzburškog Fakulteta primijenjenih znanosti. Njihov rad koncipiran je tako da bljesne fluorescentna svjetlost svaki put kada netko na Twitteru upotrijebi jednu od 377 ključnih riječi koje prati američko Ministarstvo domovinske sigurnosti. Sintetizator govora uz svjetlosni signal izgovori ključnu riječ, a iz zvučnika se čuje i ono što su mladi umjetnici nazvali „misterioznim zvukom“.

apnoa„Svijet velikih podataka je još uvijek neka vrsta paralelnog i apstraktnog svemira za većinu ljudi, no istovremeno podaci su nevjerojatno stvarni i krajnje je vrijeme da se podigne svjesnost da moraju postati dio demokratskog procesa. Željeli smo upozoriti na ključno pitanje: Živimo li u ustavnim ili nadzornim državama?.“, rekao je Sebastian Drack.
Polemike o podacima, povjerljivosti i nadzoru ne prestaju još otkako je Wikileaks počeo objavljivati tajne dokumente američke administracije, a rasprava se pojačala kada je Edward Snowden otkrio sumnjive prakse prisluškivanja i praćenja građana u cijelom svijetu. No, još uvijek, većini građana zasutima tim informacijama, cijela situacija nije najjasnija. Zbog toga Drackov i Feldmeriov rad ima posebnu vrijednost jer na jednostavan način osvješćuje koliko onoga što svakodnevno radimo se prati.

Rasprava

Leave the First Comment Here