Vi ste ovdje: Vjetrenjača » Otvoreni podaci »

Trošenje novca

Trošenje novca

U novinama se često može pročitati da je neko državno tijelo, agencija ili lokalna uprava potrošila toliko i toliko milijuna kuna na nešto. Za većinu nas, te su brojke toliko velike da ne možemo uopće zamisliti što se sve tim novcem može napraviti. Ponekad novinari pokušaju te astronomske brojke, najčešće neprecizno, preračunati u broj dječjih vrtića koji bi se mogli izgraditi ili nešto slično što bi moglo izazvati emocije kod čitatelja. Problem je što se cijene tih dječjih vrtića od novine do novine, pa čak i od članka do članka istog autora drastično razlikuju. Najčešće ovise o tome koji je rezultat iz Google pretraživanja autor uzeo kao relevantan.

Open Knowledge Fonudation i Juornalism++ proizveli su aplikaciju Spending Stories koja uspoređuje iznos u dolarima, funtama i eurima sa stvarnom potrošnjom britanske vlade. Aplikacija omogućuje smještanje tih velikih iznosa u stvarni kontekst i omogućuje korisnicima da shvate kako se njihov novac zaista troši.

spendingU nedostatku takvog alata za hrvatski proračun, mi smo unijeli iznos od 48 milijuna kuna (6,4 milijuna eura), koliko je vlada namijenila za održavanje referenduma o definiciji braka, da bismo vidjeli što britanska vlada napravi s tim novcem. Doznali smo da 47 milijuna kuna iznosi 89% programa za obroke u školama, programa sufinanciranja iz državnog proračuna, ali i samo 2% novca potrošenog na proslavu rođenja kraljevske bebe.

Rasprava

  1. proleter napisao:

    Nisam desničar, dapače, imam člansku iskaznicu SDP-a ali ne mogu a da ne vidim iz većine vaših poteza (pa i iz ovog teskta), kako je jasno da ste još jedna udruga ili što već naklonjena ljevičarima i koaliciji na vlasti. Jer kako drugačije tumačiti ili objasniti (kako god želite), uzimanje kao referentnu točku jedinu desničarsku financijsku pojavu u protekle dvije godine (referendum), kada imamo more sličnih na strani koalicije – 40 milijuna kuna za nepotrebne mobitele, 50 milijuna kuna za prošlogodišnje zimske gume, stotine milijuna na nove bijesne automobile……..
    Dakle, s jedne strane imate svu silu pojava a na drugoj jednu i vi, valjda slučajno, “izaberete” tu jednu. I sad ja vas trebam tretirati kao objektivne ? Smiješno….još jedna u nizu subjektivnih grupa ljudi koji troše tuđe novce na predvidljive zaključke. Lijep pozdrav iz….

    • Marko napisao:

      u času kada se tekst objavio, aktualni trošak je bio trošak referenduma i zato je iskorišten; no imate pravo, bilo koji drugi slični trošak je mogao biti iskorišten

Odgovori