Vi ste ovdje: Vjetrenjača » Otvoreni podaci »

U pravilu otvoreno – Čovječe to su podaci

U pravilu otvoreno – Čovječe to su podaci

Gradonačelnik Louisvillea Greg Fischer najavio je potpisivanje novog lokalnog zakona o otvorenim podacima prema kojoj će svi gradski podaci biti javni, piše Fondacija Sunlight.

LouisvilleNightSkyline

“To su podaci, čovječe!”, nonšalantno je rekao gradonačelnik. Louisvilleska politika otvorenih podataka jedinstvena je jer prati veliki broj smjernica Sunlight fondacije, uključujući  i “u pravilu otvoreno” (open by default). Također, nova pravila donose cijeli niz mehanizama koji trebaju osigurati da se kreira iscrpni inventar podataka, godišnje izvješće o otvorenim podacima te da se konstantno revidiraju ne samo podaci nego i pravilnici u skladu sa stalno promjenjivim informacijama i tehnologijama. Louiseville koji ima samo nešto više od 250 tisuća stanovnika pridružio se tako rastućoj zajednici manjih američkih gradova koji su prigrlili otvorene podatke. No, Louisville je preuzeo primat kao prvi i zasad jedini grad koji je odlučio da su njegovi podaci u pravilu otvoreni, te je propisao pravila o formatima, načinima pohrane i dostupnosti podataka. U osnovi, to znači da će svi podaci koji se mogu zakonito objaviti automatski i biti objavljeni na gradskom portalu otvorenih podataka.

Louisvilleski zakon je vrlo pažljivo sročen da osigura objavljivanje što više podataka, fleksibilnost u budućnosti i daje široke ovlasti timu za upravljanje otvorenim podacima da ga mijenja i dopunjuje bez utjecaja zakonodavnog tijela, naravno u smjeru unaprijeđivanja, a ne ograničavanja dostupnosti podataka. Rok za početak primjene zakona je 180 dana od donošenja, odnosno od 15. listopada 2013.

Pogledajte video: CfA Summit 2013 | Mayor Greg Fischer

Rasprava

Leave the First Comment Here