Vi ste ovdje: Vjetrenjača » Otvoreni podaci »

Zaobilaženje problema privatnosti

Zaobilaženje problema privatnosti

summitPrivatnost, nadzor i zatvaranje političkog prostora pred aktivistima koji se bore za otvorenost i transparentnost, u mnogim zemljama bile su vruće teme londonskog samita Partnerstva za otvorenu vlast koje su predstavnici država uglavnom zaobilazili. Udruge civilnog društva reagirale su na takvo ponašanje otvorenim pismom upozoravajući na premalo pažnje koje je tim pitanjima posvećeno na samitu što bi, smatraju, moglo unazaditi cijeli proces borbe za otvorenu vlast, javlja TechPresident.

U pismu upozoravaju da „vlade mnogih zemalja članica rutinski presreću i zadržavaju komunikaciju građana, to čine u tajnosti s malo ili potpuno bez smislenog nadzora. Takve prakse, navodno, uključuju i rutinsku razmjenu „inozemnih“ podataka o praćenju zaobilazeći domaće zakone koji ograničavaju vladine mogućnosti špijuniranja vlastitih građana“. Također, pozivaju sve članice Partnerstva da naprave tri stvari:

  1. Unaprijede postojeće zakone o privatnosti i ljudskim pravima u svjetlu novih tehnologija nadzora otkrivenih ove godine,
  2. U svoje planove za Partnerstvo uvrste reviziju postojećih zakona i pokrenu reforme za regulaciju nužne, legitimne i razmjerne državne upletenosti u nadzor komunikacija,
  3. Jamče slobodu tiska i da zaštite zviždače koji zakonito razotkrivaju zlouporadu državnne moći.

„Dva su razloga za zabrinutost. Prvi je taj što dio članica Partnerstva ne poštuje osnovna ljudska prava, a drugi  da države koje su napredne u poštivanju prava masovno krše prava svojih građana na privatnost. Partnerstvo se o tome mora očitovati ako želi imati ikakav legitimitet.“, rekla je Helen Darbishire, direktorica nevladine udruge Access Info Europe.

Rasprava

Leave the First Comment Here