Vi ste ovdje: Vjetrenjača »

Projekti

Pokaži mi: Svi projekti

KANDIDATI ZA ZASTUPNICE I ZASTUPNIKE U HRVATSKOM SABORU, SEZONA 2016

U ovom blog postu se nalazi velika količina podataka iz javnih ali nažalost dijelom nepouzdanih izvora, pa lijepo molim da prije nego što donesete neki zaključak da temeljito pročitate, dobro razmislite i po potrebi provjerite informaciju. Važno je prilikom donošenja zaključaka imati na umu protok vremena od događaja do danas. Prošle godine pred parlamentarne izbore […]

PROVJETRAVANJE JAVNE NABAVE

Nakon višemjesečnog napora i tisuća uloženih radnih sati, s veseljem vam predstavljamo  projekt udruge Vjetrenjača “provjetravanja” javne nabave a koji je dostupan na web adresi:   http://nabava.vjetrenjaca.org   Kao što svi dobro znamo, javna nabava je među najvećim generatorima korupcije u Hrvatskoj. Kao i s ostalm koruptivnim djelima, i u javnoj nabavi je problem to […]

PRORAčUNSKI KALKULATOR

Neposredno pred rebalans, u kolovozu 2010. godine, objavili smo vizualizaciju državnog proračuna koja je polučila veliki uspjeh. Obzirom da nam u slijedećim mjesecima ponovno slijedi rasprava o državnom proračunu, odlučili smo cijelu priču podići na još višu razinu te izraditi interaktivnu web aplikaciju koja će svima omogućiti da naprave vlastitu verziju državnog proračuna. Cilj je: […]

POLLITIKA.COM

Pollitika.com nastala je u jesen 2006. godine kao mjesto na internetu na kojem zainteresirani građani mogu diskutirati o politici i političarima.

U proteklih nekoliko godina Pollitiku je posjetilo 1.6 milijuna jedinstvenih posjetitelja i otvorilo više od 12 milijuna stranica. Na samoj web stranici danas je registrirano više od 4.300 blogera i komentatora koji su do sada napisali više od 260.000 komentara i osam i pol tisuća dnevnika.

Udruga Vjetrenjača proizašla je iz Pollitika.com-a.

TOP SECRET – PROJEKT 1

Ovo je tajni projekt o kojem bi vam jako rado pričali, no riječ je o tome da bi objavili neke, u biti javne informacije na način putem kojeg bi razotkrili neke mehanizme koji postoje u našem društvu a izrazito su koruptivnog karaktera. Projekt je tajan budući da smatramo kako bi javnom objavom sadržaja i cilja ovog projekta otežali ili u cijelosti nemogućili pregovore koji su u tijeku, a u svrhu pridobivanja podataka koji su nužni za projekt.

VIZUALIZACIJA DRžAVNOG PRORAčUNA

Cilj projekta je kreirati web stranicu na kojoj se nalaze rashodi državnog proračuna u digitalnom obliku i to na način da svaka stavka bude predstavljena, a njezina veličina bude predstavljena u relativnom odnosu prema ukupnoj veličini državnog proračuna. Pogled na proračun treba napraviti u klasičnom pogledu (po korisnicima proračuna), te na druge – alternativne načine koji će pomoći razumijevanju državnog proračuna. Informirati javnost u cilju upoznavanja sa strukturom i pojedinačnim troškovima državnog proračuna. Informirati medije kako bi iskoristili ovaj resurs u svojim daljnjim istraživanjima i analizama.

TEMELJNA INFRASTRUKTURA

Vjetrenjača je udruga čije će se aktivnosti u cijelosti događati na internetu, pa je stoga potrebno sagraditi odgovarajuću informacijsku infrastrukturu koja će osigurati udruzi nesmetan rad i platformu za sigurno prikupljanje online donacija iz koje se financira njezin rad.