Vi ste ovdje: Vjetrenjača » Projekti »

Provjetravanje javne nabave

Provjetravanje javne nabave

Provjetravanje javne nabaveNakon višemjesečnog napora i tisuća uloženih radnih sati, s veseljem vam predstavljamo  projekt udruge Vjetrenjača “provjetravanja” javne nabave a koji je dostupan na web adresi:

 

http://nabava.vjetrenjaca.org

 

Kao što svi dobro znamo, javna nabava je među najvećim generatorima korupcije u Hrvatskoj. Kao i s ostalm koruptivnim djelima, i u javnoj nabavi je problem to što svi oni koji su u lancu sudjelovali imaju vitalni interes zamesti podatke. S druge strane, pritisak društva i Europske unije doveo je do toga da je sam postupak javne nabave nešto transparentniji, no ako promotrite programska rješenja koja su iskorištena da bi postupak javne nabave bio transparentan, sasvim je jasno kako je cijeli sustav dizajniran na način da onemogućava pristup podacima te bilo kakvu analizu prezentiranih podataka.

Tako primjerice u visoko eksponiranim slučajevima, nismo ni dan danas u mogućnosti pogledati gdje su se problematične tvrtke uopće javljale i dobijale poslove iz javne nabave. A na jednaki način, nismo na jednostavan način u stanju pregledati koje je ministarstvo kupovalo koje usluge i od koga; a to je još manje moguće saznati za nekog od 4.400 obveznika javne nabave u Republici Hrvatskoj.

Kako bi cijeli proces učinili transparentnijim, te kako bi koristeći informatičku tehnologiju cijeli postupak učinili doista transparentnim, a ne samo deklarativno javnim, u proteklih nekoliko mjeseci uspjeli smo proanalizirate kompletni oglasnik javne nabave koji smo potom pretvorili u odgovarajuću bazu podataka, te ih spojili potom s drugim bazama kako bi izolirali i popravili pogreške. Baze koje smo koristili su baze Državnog zavoda za statistiku, javne objave financijskih podataka FINA-e, Narodnih novina i drugih poslovnih registara u Hrvatskoj.

Ukratko, na gornjem linku nalazi se oko 60.000 ugovora o javnoj nabavi ukupne vrijednosti oko 80 milijardi kuna; svi podaci su pretraživi i moguće ih je grupirati po desecima različitih parametara.

Također, obzirom da se sasvim sigurno nismo sjetili svih anomalija, od ponedjeljka 28. studenog cijela baza podataka će biti dostupna za slobodni download svima kako bi i sami mogli napraviti svoje analize ili istraživanja. Najzanimljivije, najkreativnije rezultate Vjetrenjača će nagraditi s tri novčane nagrade ukupne vrijednosti 15.000 kuna.

Uskoro slijedi update ovog teksta.

Rasprava

 1. Milan napisao:

  Super!

 2. ivan napisao:

  pozdrav stvarno ste super pokrenuli provjeru. molim vas gdje se more provjerit pletre usluge . za ministarstvo obrane. jel oni koriste vojne objekte i kuhinje gratis .a hrana je skuplja u vojsci za cirka 30%. lijep pozdrav iz bj.

 3. mymoonlog napisao:

  STRASNO,UZASNO,DRAMATICNO=TRAGEDIJA ZA NAROD

 4. Franjo napisao:

  Hvala bogu da ste otvorili istinu o sprezi javnog i privatnog kapitala, koji je ne samo podjelio milijarde – po sistemu pola pije pola šarcu daje, nego je ugušilo i svaki vid poštenog poduzetništva.
  Iznjedrilo najgore podobnike, neškolovane poslušnike i bahate “bogataše”.

 5. Davor napisao:

  Lijep pozdrav
  Evo jedna mala molba
  Ako bi mogli da download sadržaj jave nabave prolagodite i za Office.org

  Hvala

 6. Mario napisao:

  Odlično…
  Palo mi je na pamet da bi mogli na ovaj način i prikazati pitanje NELIKVIDNOSTI t.j. (kada već imate bazu podataka) onih tvrtki koje ne plaćaju dobavljače a imaju više međusobno povezanih tvrtki !!!
  Vidio sam da neki dobavljači (vezani na javna nadmetanja) imaju pozitivne rezultate poslovanja – što bi promatrače moglo navesti na pogrešan zaključak – a u stvari su njihova DUGOVANJA ogromna…

  Znači dodati analizu po elemntima:
  – potraživanja od kupaca
  – obveze prema dobavljačima i kreditnim institucijama
  – isti podaci za sve njihove povezane firme (na bilo koji način)

Odgovori