Vi ste ovdje: Vjetrenjača »

Vjetrenjača

Vjetrenjača

Informacija je valuta dvadeset i prvog stoljeća. Kao što je devetnaesto stoljeće bilo stoljeće industrijske revolucije, a dvadeseto financijske, tako je ovo naše, dvadeset i prvo, prveSome rights reserved by mikeleeorgnstveno doba informacijske revolucije. Iz vlasništva nad informacijom proizlazi moć. Informacije danas kolaju internetom, a  internet je postao komunalni servis 21. stoljeća. Finska je ugradila pravo na pristup širokopojasnom internetu u svoj Ustav, a i Hrvatska od lipnja 2010. u svojem Ustavu ima ugrađeno pravo na pristup informacijama.

Za razliku od novčanice koju kada podijelite po pola dobijete dvije, ali manje – s informacijom se to ne događa. Informacija ostaje trajno vlasništvo i onoga tko ju je primio, ali i onoga tko ju je dao.

Misija udruge Vjetrenjača je osigurati svim zainteresiranim stranama pristup informacijama koje jesu ili bi zbog općeg, društvenog interesa morale biti javne.

Fokus Vjetrenjače nije isključivo pristup podacima koji su u posjedu tijela javne vlasti, nego i informacijama svih vrsta za koje smatramo da su javno dobro i javni interes. Vjetrenjača je neprofitna udruga i iza sebe nema agendu profita nego jednostavnu želju da informacije, a posebice one koje mogu pomoći u razvoju društva u kojem živimo, vide svjetlo dana i budu upućene javnostima zajedno s temeljnom intepretacijom što te informacije nose u sebi, koje je njihovo značenje i koje su konsekvence za sve nas.

Naš alat je internet, naš materijal je podatak, naš cilj je podatke pretvoriti u informaciju i objaviti je na način koji dodaje vrijednost svima koji je konzumiraju.